Teljeskörű villanyszerelés | Hibakeresés | HibajavÍtás | Tervezés | Kivitelezés
 

FI relé a házban, lakásban 1.

FI relé jelentése, megnevezései

fi relé

Megnevezések

Fi relé, ÉV relé, ÁVK, Áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé, RCD

Legfőbb alkalmazásának magyarázata

Ennek az eszköznek, azaz a Fi relének beépítésének az esetek nagy többségében az emberi élet védelme miatt kerül sor. Egy átlagos kismegszakítóhoz képest nagyságrendekkel hamarabb tud kioldani, lekapcsolni. Ez az idő kb. 0,3 másodperc, azaz 300ms alatt képes kikapcsolni az áramot. 30-40mA-nél erősebb áram is halálos lehet már, főleg ha a szíven keresztül folyik. A leggyakoribb FI relé kioldási áramerőssége 30mA.

Leggyakoribb típus és leírása

A leggyakoribb FI relé a 30mA áramerősségű. Azért ez, mert efelett már halálos lehet az áramütés, főleg, ha a szíven keresztül halad. Ha ez az eszköz be van építve a lakásban, akkor leglább 95%-kal több esélyünk van a túlélésre. Ha hozzáérünk egy vezetékhez, amiben áram folyik, ez az eszköz ezt észleli és 0,3mp-en belül lekapcsolja, így túléljük. 🙂

Teszt gomb, ellenörző kapcsoló

Van rajta egy kis gomb, T betű van rajta vagy köré van írva. Ez a gomb arra való, hogy saját magunk is leellenőrizhessük a működését. Ezt bármikor meg lehet nyomni, el lehet végezni a tesztet. Érdemes, sőt ajánlott legalább fél évente egyszer elvégezni ez a tesztet, hogy biztosak legyünk arról, hogy működik.

Hogyan működik? Röviden..

fi relé felépítése

A szerkezet belsejében egy vasmagon keresztül vezették át a fázis és a nulla vezetőt. Emiatt életbe lép a Kirchhoff csomóponti törvénye. Ez röviden úgy működik, hogy ami egy csomópontba befolyik, annak távoznia is kell. Szóval ami a fázis vezetőn bemegy annak a nulla vezetőn távoznia kell. Ha ez nem történik meg, akkor valahol szivárgó áram keletkezett. Ez lehet egy berendezés is, amely testzárlatos lett, vagy lehet épp áramütés is. Így érzékeli és old le és menti meg nagyon sok ember életét.

Mennyibe kerül? Mennyiért szerelik be?

Mennyiért?

AZ ÁRAK BOLTONKÉNT ÉS MÁRKÁNKÉNT ELTÉRŐEK. EGY KÖZÉP MINŐSÉGŰ, JÓ MÁRKÁJÚ, MEGBÍZHATÓ ÁRA 5-10 EZER FORINTBA KERÜL.

A BESZERELÉSI ÁRRÓL KAPCSOLATBAN TÁJÉKOZÓDJON EZEN AZ OLDALON.

Egyéb típusok, felhasználási módok

Léteznek még 10mA-es 30mA-es, 100mA-es Fi relék is. A 100mA-es általában házon kívüli felhasználás során kerül sor, ahol nagyobb teljesítményű motorok, gépek vannak. Az indítás során a motor nagyobb áramfelvétellel rendelkezik, ez megzavarhatja a fi relét, mert nagyon érzékeny és leoldhat, ezért is alkalmazzák ilyen esetekben a 100mA-es értékűt.

Én is szeretnék egyet, hogyan tovább?

Azt ajánljuk, hogy ne kezdjen keresgetni az interneten olcsót, ingyenes szállítással, vagy használtat, mert abból jó sosem sül ki. Bízza ezt egy elektromos szakemberre, villanyszerelőre! Mi tudni fogjuk, hogy az Ön lakásához milyen értékű, milyen típusú Fi relé kell, ahhoz, hogy teljesen biztonságos legyen. Sőt, mi még vállalunk 2 év garanciát is rá!
Vegye fel velünk a kapcsolatot IDE KATTINTVA. Írhat üzenetet vagy telefonálhat. A telefonszámot a lap alján találja meg.

Egyéb pozitívum

A nulla és a védőföld egyesítése tilos és életveszélyes. A fi relé beépítése után megtudhatjuk, hogy a házban van-e ilyen valahol. Ha igen, akkor nem tudjuk felkapcsolni, folyamatosan le fog oldani. Ezután már csak meg kell keresni és ki kell javítani a hibát. Még biztonságosabb lesz így az otthonunk!